Broeden

Er word gebroed op twee manieren, met de broedmachine en doormiddel van een broedsekip. Dit laatste gebeurt niet te vaak omdat de dieren die zelf eiren uit broeden minimaal 12 weken uit het fokproces zijn en elke x maar kleine hoeveelheden eieren kunnen bebroeden (max 11 bij de Wyandotte). Er zijn echter wel vaak kippen broeds, maar dit is dan ook een ras eigenschap van de Wyandotte.

 

Het broeden in het algemeen

Broeden is het proces dat er voorzorgt dat een ei een kuiken wordt. Het proces duurt 19 tot 22 dagen dit hangt af van de tempratuur en de grote van het ei, de eieren van mijn Wyandotten komen rond de 20 dag uit. Meestal gaat dit door tot de 21 dag.

 

De broedmachine

Ik heb een bescheiden maar hoogwaardige broedmachine in mijn bezit. De theoretische capaciteit staat op 40 kippen eieren en 65 krieleieren, zelf kan ik er maximaal 45 Wyandotten kriel eieren mee uitbroeden. Ik heb de broedmachine in de kelder staan, dit omdat het hier donker is en omdat de tempratuur hier constant is.

Hier enkele foto's van mijn Broedmachine:

Klik hier voor een video van de uitkomst van eieren in de broedmachine.

 

De kunstmoeder

Door het broeden met een broedmachine ben je al snel genoodzaakt om een kunstmoeder te kopen of te maken. Ik heb tijden lang een zelf gemaakte kunstmoeder gebruikt, dit was een simpele houten bak die 80cm Lang was en 40cm breed. De bak was voor de helft overdekt en in dit gedeelte zat een fitting met daar in een 60watt lamp. Dit was simpel doch effectief. Voor een paar jaar terug heb ik echter besloten een professionele kunstmoeder te kopen met een thermostaat, dit kost wat maar men krijgt er ook een heel mooi product voor terug. De kunstmoeder biedt naar mijn mening ruimte aan maximaal 40 kuikens.

Hier enkele foto's van mijn kunstmoeder:

Klik hier voor een video van kuikens in de kunstmoeder.

 

De Broedsekip (Kloek)

Het broeden met een kip is natuurlijk en heeft zo zen voordelen, het eerste voordeel van een kip boven de broedmachine is het gemak. Men hoeft enkel de kip te verzorgen en deze broed de eieren perfect uit, verder kan geen broedmachine op tegen moeder natuur. De na zorg van de kuikens is minimaal men hoeft enkel te zorgen voor vers water en genoeg voer.

Hier enkele foto's van een broedsekip: